V pravoslávnom katedrálnom chráme privítali relikvie svätcov z Grécka

04.11.2007 Prešov

Prešov 4. novembra (TASR) - Slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou v staroslovanskom jazyku vyvrcholilo dnes v pravoslávnom katedrálnom chráme Alexandra Nevského v Prešove privítanie ostatkov dvoch významných pravoslávnych ...
"Relikvie svätcov priniesol na Slovensko archimandrita Timoteos - predstavený monastiru Jána Ruského na severe Grécka. V najbližších dňoch poputujú spomínané ostatky do miest Prešovskej a Michalovskej eparchie, " uviedol dnes pre TASR arcibiskup prešovský a celého Slovenska Ján. Vyzdvihol sv. Jána Ruského, ktorý svoj život žil podľa svätého evanjelia. Pôsobil v rôznych gréckych pravoslávnych kláštoroch. Ján Ruský žil v rokoch 1690 až 1730. Trpel za kresťanskú vieru po tom, čo ho počas tureckých vpádov zajali a predali do otroctva. Svätý veľkomučeník Dimitrij Solúnsky pôsobil v 2. storočí n.l. a taktiež zomrel pre vieru.
Ostatky svätcov si tak až do 8. novembra budú môcť prezrieť pravoslávni veriaci v Humennom, Snine, Košiciach, Krompachoch, Poprade, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach, Medzilaborciach, vo Svidníku a pod.
Ostatky svätcov sa dostali na Slovensko na podnet Bratstva pravoslávnej cirkvi Syndesmos. Táto organizácia má na Slovensku dlhoročnú históriu. Pracuje s mládežou a pomáha pri jej kresťanskom formovaní.
 

Vyberte región